Richard's ZR750C1 Restoration Project

Document your ongoing rebuilds and restorations here

Re: Richard's ZR750C1 Restoration Project

Postby Eddie » 14 May 2018, 23:01

Great work, especially on the tank, I remember doing a Suzuki tank some years ago now , so I know what a big/difficult job it is to get right :) .

lovely Ohlins forks too, can't wait to see them fitted, actually thinking about it I want some now!! :lol:

cheers eddie
92 Kawasaki Zephyr 1100
78 Kawasaki Z1000a2
86 Honda XL600R supermoto
73 Honda XL250 Motosport
79 Yamaha XT500
80 Honda Z50R Monkey
User avatar
Eddie
 
Posts: 66
Joined: 28 Oct 2017, 20:46
Location: Reading Berkshire

Re: Richard's ZR750C1 Restoration Project

Postby Richard » 01 Jun 2018, 21:05

Thanks!

The forks will be fitted later, intent to ride my bike often this summer ;)
And I also need some professional help in manufacturing a new triple piece...
User avatar
Richard
 
Posts: 214
Joined: 24 Aug 2017, 15:35
Location: Zeewolde NL

Re: Richard's ZR750C1 Restoration Project

Postby Richard » 11 Jun 2018, 13:20

So after 9 months (winter period and 2 months sick leave...) I finally went for a ride yesterday visiting my son at some 100 km distance. Bike runs fine, still needs new pilot jets, but I did have a weird issue. Been riding @120 kph for a long time without issues but suddenly it felt like all power was going away. Throttling up did almost nothing anymore, it felt like I was running out of gas, shifting down helped to get some more revs and suddenly all power came back and all seemed normal again. Then on another road I had to stick to 60 kph also for a longer period of time and then the same happened. I stopped and the engine stopped running by itself :shock: Restarting it felt like it ran on 2 cilinders or something and I had to throttle quite a bit to keep it running. So I let it cool down for some 10 minutes or so and lo and behold the engine acted normal again :?: :?: :?:

I have no clue what happened, must be a carburation issue but what could be causing this behavior?

There was no fuel leaking out of any bowl and I checked the fuel tank for any vacuum (not the case). Selecting prime mode did not make a diff.

Now what?
User avatar
Richard
 
Posts: 214
Joined: 24 Aug 2017, 15:35
Location: Zeewolde NL

Re: Richard's ZR750C1 Restoration Project

Postby Richard » 16 Jun 2018, 15:37

This afternoon I went for a test ride staying near home ( I live in a polder with long strait roads) to see if I would get the same error like a week ago. Kept the revs in the high range and yes after some 15 minutes the engine just stopped so I had to park it, glad it wasn't a highway though... :mrgreen:

2018-06-16 15.47.32.jpg


At first it starts to run rough with almost no reaction on the throttle :cry: , it does still accelerate somewhat though, but after 2 minutes running rougher all the time it just stopped. I felt the exhausts and #1 was stone cold, 2 and 3 were hot and 4 was somewhat less hot. This does point to an ignition problem, I'm using new ignition coils but it wouldn't surprise me if I have a flaky one :evil:

After cooling down for a 10 minutes or so the engine started again, #1 exhaust hot but #4 cold initially. Drove to the next exit and the roughness was completely gone. Was able to ride home without any issue 8-)

Next will be a test in my garage, applying some heat to the left coil and see if I can reproduce the problem :roll:
User avatar
Richard
 
Posts: 214
Joined: 24 Aug 2017, 15:35
Location: Zeewolde NL

Re: Richard's ZR750C1 Restoration Project

Postby David Richard » 16 Jun 2018, 22:25

hi that's a sod when you have put so much work into it ,I had the same with a c3 I would check the fuel tap or its inside the carbs as been said before open the drain valve on the carb put it on prime see what comes out its worth a look ,I have just been doing carbs on a zir im fed up with them but they have to work right ,david
David Richard
 
Posts: 103
Joined: 04 Sep 2017, 21:21

Re: Richard's ZR750C1 Restoration Project

Postby Freddy » 17 Jun 2018, 00:13

Richard wrote:I'm using new ignition coils but it wouldn't surprise me if I have a flaky one :evil:


From your description I reckon you are on the money. If you still have the old coils why not just stick one on em back on and see how it goes?
Freddy
 
Posts: 341
Joined: 06 Sep 2017, 12:06
Location: Sydney Australia

Re: Richard's ZR750C1 Restoration Project

Postby Richard » 17 Jun 2018, 10:50

thanks guys for thinking with me. Primary suspect is the coil but I will do some testing later this week to check it out. No sure if the old ones are still around :roll:
User avatar
Richard
 
Posts: 214
Joined: 24 Aug 2017, 15:35
Location: Zeewolde NL

Previous

Return to Ongoing Projects

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron