Starter Clutch Replaced 5k miles ago - slipping

For all your mechanical queries, or for sharing your mechanical know-how. Also used for arguing about which oil to use...

Re: Starter Clutch Replaced 5k miles ago - slipping

Postby Freddy » 14 Dec 2018, 14:11

ZZ1ZR wrote:Also I use Mobil 1 semi synthetic


Isn't Mobile 1 motorcycle oil classified as a 'fully synthetic' oil?

On the following model bike people were experiencing problem with Mobil 1 in 20-50 grade, but not 10-40 https://www.vtxoa.com/forums/7-vtx-1300-riders-board/337661-starter-clutch-problem-mobil-1-20-50-a.html
Freddy
 
Posts: 341
Joined: 06 Sep 2017, 12:06
Location: Sydney Australia

Re: Starter Clutch Replaced 5k miles ago - slipping

Postby ZZ1ZR » 26 Dec 2018, 12:33

On investigation two out of three springs in the starter clutch were about two thirds the length of a new one and one was broken up completely. So, as well as replacing the HiVo chain and the cam chain, I bought a set of starter clutch springs and a new starter sprocket from Cradley Kawasaki. Have fitted them and everything seems ok - nice and solid. Intend to run the starter motor on the bench before putting the engine in the bike, I'll let you know how I get on.

http://www.kawasakioriginalparts.com/ro ... country=GB
ZZ1ZR
 
Posts: 4
Joined: 06 Jun 2018, 12:43

Re: Starter Clutch Replaced 5k miles ago - slipping

Postby ZZ1ZR » 26 Dec 2018, 12:39

Re the oil: apologies, I made a mistake, I used a semi-synthetic 10-40 oil called Power 1 from Castrol.

I think the reason for the spring wear and break-up in the starter clutch could have been the slack Primary Chain. I believe the chain was jumping the sprockets at low and high revs.
ZZ1ZR
 
Posts: 4
Joined: 06 Jun 2018, 12:43

Previous

Return to Mechanical

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests